Hoofd- en bijgerechten

Pasta Boost

(4 personen)

Bereiding
Kook de pasta gaar en bak ondertussen de spekreepjes aan. Snijd de champignons in plakjes en de uien fijn. Bak in een aparte pan de champignons en uien en pers hier de knoflook boven uit. Voeg de gebakken spekreepjes bij het champignon-ui-knoflook mengsel. Voeg vervolgens de crème fraîche en Boursin toe. Laat het mengsel nog even 10 minuten op een zacht vuurtje door sudderen. Af en toe even roeren.

Totaal aan vetten per portie:
22 gram vet


paarse balk

Broccolitaart

(4 personen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225°C. Ontdooi het bladerdeeg, leg de plakjes op elkaar en rol er 1 grote lap van. Bekleed de taartvorm (ca. 26 cm Ø) met het bladerdeeg. Was de broccoli en snijd het klein in roosjes. Kook de broccoli in 10 minuten beetgaar. Giet het water af. Snijd de ham in reepjes. Leg vervolgens de helft van de broccoli op de taartbodem. Voeg vervolgens de helft van de ham en de helft van de Bressot toe. Daarna de rest van d broccoli, ham en Bressot toevoegen. Klop de slagroom met het ei en de bouillonpoeder tot een geheel en die dit voer de taart. Sla het overige bladerdeeg over de taart heen. Bak de taart in ongeveer een half uur bruin.

Totaal aan vetten per portie:
55 gram

 

paarse balk

Bloemkool met kaas

(4 personen)

Bereiding
Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze met wat zout in ca. 15 minuten gaar. Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten beetgaar. Verwarm intussen de crème fraîche en vloeibare boter op een laag vuur. Verkruimel de kaas en roer het erdoor totdat de kaas helemaal gesmolten is. Hak de peterselie fijn en roer de blaadjes door de aardappelen. Schenk de kaassaus over de bloemkool. Serveer de aardappelen en de bloemkool desgewenst met vlees of variatie naar keuze.

Totaal aan vetten per portie:
27 gram vet


paarse balk

Kippenvleugels gemarineerd in honing en mosterd

(4 personen of als hartig tussendoortje)

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een grote kom en roer ze goed door elkaar. Laat een half uur tot een uur staan om te marineren. Verwarm de oven voor tot 200°C (of gas stand 6). Leg de kippenpootjes op een bakplaat en zet deze in de oven. Draai na een half uur de pootjes om en bak ze nog ca. 25 minuten door.

Totaal aan vetten per portie:
19 gram


paarse balk

Bietenschotel met gehakt en aardappelpuree

(4 personen)

Bereiding
Maak de bietjes schoon, kook en rasp ze. Meng vervolgens de dille, azijn, suiker en majoraan door de bietjes. Bak het gehakt rul, samen met peper, zout nootmuskaat, kerrie en paprikapoeder. Snij de uien in ringen en fruit in een aparte pan. Als het gehakt klaar is, van het vuur halen en de room er doorheen roeren. Schil de sinaasappels en snijd deze in schijfjes. Leg de bietjes, uitjes, gehakt en de schijfjes sinaasappels in een ovenschotel. Afdekken met aluminiumfolie (doffe kant boven) en 20 minuten in de oven garen op 180-200°C. Serveer met aardappelpuree.

Totaal aan vetten per portie:
40 gram

 


paarse balk

Aardappel/ui ovenschotel

(4 personen)

Bereiding
Aardappelen schillen, wassen en halveren. In een pan met weinig water en zout ongeveer 15 minuten koken. Afgieten en iets laten afkoelen, daarna in plakjes snijden. Uiten pellen en in ringen snijden (mag ook fijner gesneden worden). In een pan met weinig water de uien in circa 10 minuten gaar koken. Uien afgieten. Oven voorverwarmen op 200°C. Paprika wassen, halveren, en zaadlijsten verwijderen, overdwars in dunne reepjes snijden. Zilveruitjes afgieten. In een kom doen: wijn, eieren, bieslook en onverdunde soep. Door elkaar roeren. Lage ovenschotel invetten met boter of margarine. Achtereenvolgens in de ovenschotel doen: helft van de plakjes aardappel, helft van de ui, een derde deel van de kaas, helft zilveruitjes, helft paprika, helft van het soepmengsel erover schenken. Bestrooien met peper. Rest van de ingrediënten op dezelfde manier verdelen. Paprika poeder erover strooien. De ovenschotel bij 200°C in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar bakken. Lekker met een andijviesalade of frisse salade naar smaak.

Totaal aan vetten per portie:
17 gram

paarse balk

Witlofschotel

(4 tot 6 personen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een vuurvaste schaal waar de witlofstronkjes naast elkaar gelegd in passen. Beboter de bodem van de schaal en leg er de plakjes droog gedepte aardappelen op. Haal de kern uit de witlof en leg de stronkjes op de aardappelschijfjes. Verdeel de uitgebakken spekjes over de witlof, dan de abrikozen en dek af met de plakjes kaas. Klop de eieren, room culinair, peper en zout met een staafmixer goed door elkaar. Giet het mengsel in de vuurvaste schaal, zodat de kaas net niet onder staat. Leg nog wat kleine klontjes boter op de witlof. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Laat de witlof ongeveer 30 tot 45 minuten op 180°C gaar worden. Haal de schaal uit de oven en strooi er de paneermeel over. Zet het nog even boven in de oven of onder de grill voor een krokant bruin korstje.

Totaal aan vetten per portie:
46 gram

 

 

paarse balk

Zalmfilet schotel

(4 personen)

Bereiding
Ovenschaal invetten. Zalmfilets insmeren met pesto. Zalmfilets door midden snijden en in ovenschaal leggen. Kastanje champignons afvegen met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakken snijden. Leg de plakjes kastanje champignons en de plakjes tomaat op de zalm. Bekertje zure room erover schenken, daarna geraspte kaas erover verdelen. Schotel in ca. 40 minuten garen in de oven op 180°C. Kook ondertussen de (lint)pasta.

Totaal aan vetten per portie:
43 gram

paarse balk

Bruine bonen schotel

(4 personen)

Bereiding
Het gehakt aanmaken met kruiden, maak hiervan kleine gehaktballetjes. Braad de gehaktballetjes. Snipper de ui en voeg deze toe. Bonen en ananas uit laten lekken. Babi pangang saus maken. Saus, gember, bonen en ananasstukjes toevoegen. Goed doorwarmen. Serveren met aardappelpuree.

Totaal aan vetten per portie:
30 gram

paarse balk

Tacopizza

Bereiding
Pizza bodem op de bakplaat alvast circa 10 minuten op 200°C bakken. Olie/bakboter in de pan doen, gesnipperde ui erbij doen, glazig bakken. Hierbij het gehakt rul bakken samen met de uitgelekte mais. Pizza uit de oven halen. De tomatenpuree over de pizza strijken, hierna de tomatenblokjes erover verdelen. Het gehaktmengsel over de pizza verdelen en nog circa 10 minuten in de oven verder bakken. Ondertussen de saus maken van de taco dipmix, whisky/cocktailsaus en de yoghurt. Eventueel nog wat tabasco naar smaak toevoegen. Pizza uit de oven halen en in stukken snijden. Serveren met de sla op de pizza en de saus erover!

Gezinstip: Beleg een deel van de pizza met minder vlees en/of maak een tweede magere saus op basis van magere yoghurt.

Totaal aan vetten per portie:
63 gram

 

 

 

paarse balk

 Spaghettitaart uit de koekenpan

Bereiding
Spaghetti in ruim water koken met zout koken. Ui pellen en fijn snipperen. De gare spaghetti in een zeef laten uitlekken. In een kom de eieren loskloppen met de (koffie)room, zout, kerrie, tabasco (enkele druppels) en de kaas. In een koekenpan de boter verhitten. Ui fruiten. Spaghetti erdoor scheppen. Kaas/ei mengsel erover schenken en doorroeren. Met en spatel gladstrijken en aandrukken. Deksel op de pan doen en circa 20 minuten op een laag vuurtje (mengsel is dan gestold). Platte schaal op de koekenpan leggen en de pan hierop omkeren. Lekker met rauwkost of een gemengde salade!

Gezinstip: Neem een kleiner puntje of maak een deel van dit recept apart in een kleinere pan (bijvoorbeeld de helft van het recept) en maak voor de andere helft een magere variatie. Gebruik dan magere producten (0% vet room) en magere geraspte kaas (20+ of 30+kaas).

Voor een oosters tintje is deze taart ook lekker met een scheutje ketjap manis in het eimengsel. Om de kerriesmaak nog beter tot zijn recht te laten komen, is het ook lekker om de kerrie (of massala) met het uitje in de pan te laten fruiten in plaats van door het mengsel te roeren.

Totaal aan vetten per portie:
62 gram

paarse balk

Pannenkoeken met bananen en chocolade crème

Bereiding
Meng de mascarpone met de suiker, de vanille-essence en de chocoladepudding. Verdeel het mengsel over de warme pannenkoeken of flensjes, leg hierop de schijfjes banaan en strooi de helft van de geraspte chocolade of hagelslag hierover. Vouw de pannenkoek dicht. Bestrooi de pannenkoek met de rest van de chocolade en de amandelschilfers.

Gezinstip: Gebruik minder vulling voor de pannenkoek

Ook lekker als lunchgerecht.

Totaal aan vetten per portie:
19 gram

paarse balk

Roergebakken kip met sperziebonen

Bereiding
Snijd de kipfilet in stukjes. Verhit de boter of olie in een wok of braadpan en roerbak de stukjes kip samen met de kruiden rondom bruin. Roer de sperziebonen en de slagroom door de stukjes kip en laat het geheel circa 10 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is.

Gezinstip: Lekker met mihoen of rijst (gekookt met een bouillonblokje)

Totaal aan vetten per portie:
35 gram

 

paarse balk

Pasta met spek-champignonsaus

Bereiding
Snijd het spek in reepjes. Snipper de ui fijn. Snijd de champignons in schijfjes. Bak het spek in een beetje bak- en braadvet gedurende een aantal minuten. Voeg ui en champignonschijfjes toe en bak gedurende 5 minuten op een matig hoog vuur. Klop de eieren los samen met de room en roer de Parmezaanse kaas er door. Roer het eimengsel op een zacht vuurtje onder het ui-champignon-mengsel (let op: wanneer het vuur te hard staat, zullen de eieren schiften). Laat het eimengsel een paar minuten mee verwarmen. Breng het op smaak met peper en zout. Breng een hoeveelheid water aan de kook en kook de pasta hierin gaar (volgens de gebruiksaanwijzing van de pasta). Voeg na het koken en afgieten een scheut olie toe. Giet de saus over de pasta.

Gezinstip: Gebruik kookroom (light) in plaats van slagroom.

Totaal aan vetten per portie:
43 gram

 

paarse balk

Ingrediënten

  • Ca. 400 gram pasta (bv Farfale)
  • 500 gram gekookte spekreepjes
  • 250 gram champignons
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 pakje Boursin

 

   

 

 

 

 

 

 

  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • Ca. 500 gram gekookte broccoli
  • 200 gram ham
  • 1 grote verpakking Bressot (kruidenroomkaas)
  • 125 ml slagroom
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bouillonpoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 800 gram aardappelen
  • Zout
  • 600 gram bloemkoolroosjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 gram blauwe kaas (bv Roquefort of Danish Blue)
  • 2 eetlepels vloeibare boter
  • Ca. 4 takjes peterselie

 

 

 

 

 

  • 1 kilo kippenvleugels
  • 3 eetlepels bloemenhoning
  • 2 eetlepels fijne mosterd
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
  • 5 tenen knoflook
  • 80 ml ketjap

 




 

 

 

  • 500 gram bietjes
  • 1 pakje diepvriesdille
  • 1 scheutje azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel majoraan
  • 500 gram (mager) rundergehakt
  • Peper, zout, nootmuskaat, kerrie, paprikapoeder naar smaak
  • 3 uien
  • 2 bekertjes zure room
  • 3 sinaasappels
  • Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken

 

 



  • 800 gram aardappelen
  • zout naar smaak
  • 700 gram uien
  • 1 rode paprika
  • Half potje zilveruitjes
  • 100 ml droge witte wijn of 100 ml water
  • 2 eieren
  • 1 pakje diepvries bieslook of vers, ca. 15 sprietjes
  • 1 blik champignon-cremesoep van ca. 450 gram
  • Halve eetlepel boter of margarine
  • 150 gram geraspte oude kaas (48+)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Paprikapoeder



  • 8 stronkjes witlof
  • 50 gram zachte boter (om schaal in te vetten)
  • 10 gram boter om in kleine klontjes op de witlof te leggen
  • 200 gram jong belegen kaas (48+) in plakken gesneden
  • 300 gram uitgebakken spekjes
  • 20 gram gedroogde abrikozen
  • 500 ml room culinair
  • 4 eieren
  • Peper en zout
  • 4 tot 6 eetlepels paneermeel
  • 1-2 eetlepels gehakte peterselie
  • 450 gram geschilde aardappelen in plakjes gesneden

 

 

 

 

 

 

 

  • 4 zalmfilets (ca. 400 gram)
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 250 gram (1 bakje) kastanje champignons
  • 3 trostomaten
  • 125 ml (1 bekertje) zure room
  • 150 gram geraspte kaas, volvet
  • (lint)pasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2 potjes bruine bonen
  • 500 gram gehakt (eventueel half om half)
  • kruiden naar smaak (bv 1 theelepel gemberpoeder)
  • 25 gram boter
  • 1 grote ui
  • 2 zakjes mix voor babi pangang saus
  • 1 blikje ananas partjes
  • Aardappelpuree

 

 

  • 1 pak pizza bodem (zelf maken van deeg of kant-en-klaar bodem gebruiken)
  • Beetje olie/ bakboter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 zakje tacokruiden (voor gehakt) 500 gram half om half gehakt
  • 1 blikje mais
  • 1 blik tomatenstukjes
  • Tomatenpuree
  • 1 zakje taco-dipmix (voor sausje)
  • 1 potje whisky/ cocktailsaus (of zelf gemaakt)
  • Tabasco naar smaak
  • 1 scheut volle yoghurt (voor door de saus)
  • 1 zakje gemengde salade

 

 

  • 300 gram spaghetti
  • Zout
  • 1 ui
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels (koffie) of room culinair (kookroom volvet)
  • 1 theelepel kerrie
  • Tabasco naar smaak
  • 250 gram geraspte volvette kaas (48+ kaas)
  • Boter of margarine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 4 pannenkoeken of 8 flensjes eventueel zelf gebakken
  • 100 gram mascarpone
  • 30 gram suiker
  • Eventueel enkele druppels vanille-essence
  • 50 gram chocoladepudding
  • 2 bananen
  • 25 gram geraspte chocolade of hagelslag
  • 25 gram amandelschilfers

 

 

 

 

 

 

 

  • 500 gram kipfilet
  • 40 gram bakboter of 4 eetlepels olie
  • 2 eetlepels rode currypasta (uit een pot of van Conimex kruidenpasta voor rode curry)
  • 450 gram sperziebonen (vers of diepvries) even kort laten koken
  • 250 ml slagroom

 

 

  • 100 gram gezouten spek
  • 1 grote ui
  • 500 gram champignons
  • 30 gram bak- en braadvet
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram gemalen Parmezaanse kaas
  • Peper en zout
  • (verse) pasta voor 4 personen